maanantai 23. joulukuuta 2013

Latautumis- ja luovuuslepoa joululomalle

Tervehdys ryhmä 7:n projektista ennen joululoman latautumis- ja luovuuslepoa.

Ryhmän jäsenten (Erkki, Leila, Päivi, Ria-Maria) kanssa kaikille sopivan tapaamisajan etsimiseen käytimme Doodle.com -aikatauluttamissovellusta. Sen avulla löysimme joulukuun alusta yhteisen ajan ja myös Skype-aikakin löytyi sen avulla Leilan kanssa näppärästi tapaamisen jälkeen.

Tapaamisessamme ryhmälle valikoitui ns. kevyitä verkkosovelluksia Todaysmeet.com, Quizlet.com ja Socrative.com, jotka eivät vaadi opettajalta erillisen oppimisalustan rakentamista eivätkä opiskelijoilta kirjautumista. Todaysmeet.com sopii lyhyiden kysymysten ja kommenttien esittämiseen "yhteisellä taululla", jolla aktivoidaan opiskelijoita luokkahuoneessa. Quizlet.com sopii opiskeltavien käsitteiden ja niiden määritelmien itsenäiseen pelilliseen opettelemiseen ja Socrative.com opitun testaamiseen. Opettaja tekee Socrativeen kysymykset ja vastausvaihtoehdot joko valmiiksi tai esittää väitteitä suullisesti, ja opiskelijat vastaavat niihin luokkatilanteessa. Socrativen Space Race tuo tunneille hauskaa pelillisyyttä ja ryhmien välistä kilpailua.

Sovellukset eivät edellytä välttämättä atk-luokkaan menoa, koska niitä voi käyttää älypuhelimilla melko mutkattomasti. Tällöin opiskelijat voivat luokkahuoneessa keskustella ajatuksistaan tai vastauksistaan ryhmittäin yhden ryhmäläisen kirjatessa sovellukseen ryhmän ajatukset kaikkien nähtäviksi luokkatilan datatykin kautta. Yhteiseen tekstintuottamiseen valikoitui GoogleDrive.com, joka mahdollistaa tekstien tuottamisen parin tai ryhmän välillä niin kotona kuin koulussa sekä sen, että opettaja näkee kirjoitusprosessin ja voi sitä tarvittaessa ohjata. Näiden tietoteknisten sovellusten avulla opettajat saavat tässä jaksossa uskonnon, filosofian ja psykologian kursseilleen tietotekniikasta välineitä kaikkien opiskelijoiden aktiivisuuden lisäämiseen, kysymysten esittämiseen, yhteiseen tiedonrakenteluun ja -tuottamiseen sekä opitun testaamiseen.

Tapaamisen jälkeen olemme olleet toisiimme yhteyksissä sähköpostitse ja Skypellä, ja kuulostaa siltä, että tietotekniikan sovelluksista on ollut iloa oppitunneilla - niin kuin on tarkoituskin!

Levollista joulumieltä ja innostusta ensi vuoden oppitunneille!

2 kommenttia:

  1. Luin tämän vasta joulun jälkeen, mutta olipa ihana palata töihin ja lukea kirjoituksesi Anu-Elina! :-) Olette selvästi löytäneet hyviä välineitä opettajien työhön ja oivaltaneet, mihin mikäkin sopii. Kiva olisi kuulla lisää opettajien kokemuksia, miten projekti on edennyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kysysit! No voinpa vain todeta, että eteenpäin on menty. Myös GoogleDrive tulee käyttööni ( Fi2 ja Ps 3) ja vielä uudistuneet PedaNet- linkityksen avulla. Positiivisuus on parhainta, mitä Agentti/ Kouluttaja voi tarjota ja se on toteutunut hyvin. Kiitos Anu-Eveliina!. L.K.K.

      Poista